PERCUTIAN BAJET TAPI TRIP 5 BINTANG DI KASHMIR

Betoi ke tak betoi ni?? Hehe..inshaa allah betul, tapi ini adalah berdasarkan rate tukaran wang masa saya pergi haritu ye. Rate akan berubah-ubah dan mungkin juga kalau backpacker style kalau jenis tido kat mana2 itu akan jadi lagi murah. Tapi seperti tajuk di atas, trip ni adalah trip 5 star dengan bajet mampu milik untuk semua org! Tak percaya ke??? Mohon percaya lahhh....kami pergi in a group so kene faham2lah kalau travel solo nak dpt pakej 5 star memang pahit. Sebab semua korang kene tanggung sendiri, and kene ingat nak ke satu2 tempat bukan dekat oooo. Hanya yg betul2 berjiwa kental kot sanggup naik bas berganti2 nak ke tempat2 tu. But opkos murahhhhhh and not 5 star ye.

So kat sini saya share serba sikit apa saya buat di Kashmir selama 5 hari 4 malam dengan bajet tu. Grup kami bergerak pada hari Isnin malam ke New Delhi, dari Delhi tu ambil flight ke Srinagar. So kami start bermalam di sana pada hari Selasa. Thats why jadi 4 malam je. Ekceli kami extend masa untuk explore Agra dan juga Delhi (yg ni kene add on la bajet sendiri kalau nak pergi dan boleh je bajet2 tengok mana hotel korang nak stay). RM1000 ke RM1300 tu dah termasuk benda-benda bawah ni:

- Airport transfer
- Makan/Minum
- Transportation (shuttle van)
- bermalam di houseboat @Dallake (Siri 2 Siri 3)
- bermalam di hotel
- shikara transfer

Kiranya dengan bajet tu korang akan travel selesa, xyah bersesak dan pening2 memikir nak kejar sana sini. Kalau yang berumur dan tak larat jalan tu sgt2 sesuailah guna pakej ni ye. If nak join pulak aktiviti shikara dan berkuda bagai (wajib kalau di Sonamarg), boleh add on lagi sikit dalam RM200. Selama kat sana korang akan dibawa jalan2 ke pelbagai tempat macam Nishat Garden, Mustard Garden (if musim), ladang apple, naik gondola ke Gulmarg peak, amik angin di Sonamarg, menikmati view di Pahalgam, Beetab Valley dan lain-lain. Yang penting, kalau pergi beramai-ramai sila jangan lengah-lengah masa. Kalau slow, jawabnya korang tak boleh enjoy jalan ke banyak tempat. Ekceli x smpai RM1300 utk basic travelling, cuma sy buat estimate. Klu grup ramai dlm 1K mcm tu je seorang, so another RM300 dh boleh reservd utk aktiviti yg korang suka.

View memang SUPERB! Tapi kene ingat satu benda....KASHMIR bukan tempat untuk si shopaholic, yet sangat bagus untuk NATURE LOVERS. Korang akan hargai giler2 view kat sana. Masyarakatnya inshaa allah baik2 alhamdulillah. Nak makan pun senang wehhh, sebab semua muslim jadi korang boleh lah makan dgn tenang. Banyak je strret food jual kalau ada keberanian tahap gaban untuk try. Saya tgk depa tak sakit pun makan jagung bakar tepi jalan (walau ada habuk - beselah jlnraya bkn lawo mcm Malaysia), nampak tak betapa hebatnya kuasa Allah mencipta antibodi manusia yang kuat daya tahan mengikut persekitaran mereka dibesarkan. Di sini, korang akan belajar menghargai dan berSYUKUR. Kalau rasa2 duduk negara sendiri tu kot kufur nikmat, eloklah mai sini tgk org lagi susah nak hidup. Then korang akan rasa teramatlah beruntung dilahirkan di Malaysia.

Perbualan saya dgn beberapa orang penjaga kuda yang bawa kami ke phase 3 Sonamarg (alaaa tempat Salman Khan dok lepak minum kopi konon2 kat Pakistan tu), gaji mereka sebulan lebih kurang antara 4000 rupee - 6000 rupee. Nilainya dalam RM x sampai RM500. Naik bawak org naik atas pi phase 3 tu perghhh dekat sejam kot, depa jalan kaki. Tu pasal diaorg slim agaknya...Kalau esok rerasa nak turunkan kilo, ahaa bolehlah cuba trek naik ke phase 3 ni. Balik Malaysia, leh pakai kebaya ketat! kahkahkah...(alahh gurauuuu). Tak taulah maybe dgn gaji sebanyak itu sesuai dgn harga barang kat sana kot (yang ni tak baper sure), cuma yelah bila dok compare dgn currency kita rasa alahaiii ciannyaaaaa.

Hahaha, nak citer psl GST India ke??? Hehehe..nantilah kalau rajin saya buat entry lain.


Aktiviti berkuda ke Phase 3 Sonamarg

Pemandangan di Phase 3, breahtaking

White horse, dah macam unicorn la saya tgk. hihi

Weehuuuuu..love it!

Solat itu WAJIB, di mana-mana perlu ditunaikan.


Ni duit bajet untuk aktiviti tambahan kalau korang nak cuba ye (maybe yang ni berubah2 ikut season). But if korang travel in winter, sorry xde horse ride nak pi Sonamarg or even Gulmarg, diaorg pi skiing je sbb heavy snow.

- Shikara ride (300 rupee/pax for 1 hour ride)
- Horse Ride (900 rupee in Sonamarg/ 600 rupee in Gulmarg)
- Gondola (700/900 rupee ikut phase)

Kalau winter time, kene add on sewa aksesori untuk skiing.

Basically korang kene prepare duit2 ni haaa

--- duit tiket (kalau time murah blh dpt RM600++ utk return dr Msia -Delhi)
---tiket return Delhi - Srinagar RM400 (depends pd promo)
--- duit poket (saya bawak RM800 tapi bawak balik RM250 tak belanja pun)
---Visa RM190 (katanya nak naik rege)
---Insurans travel (antara RM25 ke atas ikut polisi korang, WAJIB utk kesejahteraan diri ok)



Yang berminat untuk join kutu travel TRIP Kashmir boleh contact saya

- whatsapp 012 2959655




Comments

  1. Nice info. Naik flight apa pergi Srinagar from Delhi?

    ReplyDelete
  2. Dari Delhi kami naik AA dan balik ke Delhi kami naik local flight Vistara

    ReplyDelete
  3. BERMINAT NAK JOIN TRIP KUTU KASHMIR MCM MANA DAN BILA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byr bulan2 hingga bln terakhirnsblm fly. Tp sy kutip utk ground arrangement shj. Tiket lain, kita beli time promosi

      Delete
  4. Tumpang tny sesuai ke trip ni jika bawak kids 4 org 8-6thn.bosan x bebudak ni..kos cemana yek nk berkutu bagai tu..? Tksh byk ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuai je, cuma pony ride kalau takut nak naik blhntunggundi hotel kat checkpoint bawah.

      Delete
  5. Nk join tp bw kids 4-7thn ok ke..n bile date travel ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry baru balik trip ni, so far so good. Cuma ponynride je if takut naik then blh tunggu kat hotel di checkpoint bawah tu.

      Delete

Post a Comment

Popular Posts